Bloembollen nu poten voor een kleurrijk voorjaar.

Bloembollen nu poten voor een kleurrijk voorjaar.

Crocus paars gestreept

Bij bloembollen denkt u waarschijnlijk direct aan de tulp of narcis, maar er zijn nog zo veel meer soorten bloembollen die kleur geven aan het voorjaar en de voorzomer. Het meest gebruik ik zelf de verwilderings bollen die komen ieder jaar weer trouw op en hoeven ook niet gerooid te worden zoals bij de grote
tulpen wel vereist is.
Waarom moeten die tulpen nou de grond uit? In de bergen (o.a. Turkije) waar ze oorspronkelijk vandaan komen
zijn de zomers warm en droog zodat de bol na de bloei in rust gaat. In ons land kunnen de zomers, en ook de grond waar ze in staan, lang nat blijven en gaan de tulpen bollen rotten en komen niet meer op.

 Welke soorten zijn geschikt voor verwildering:

Over het algemeen zijn dat soorten die wat kleiner blijven en daarom wordt het soms ook “bijgoed” genoemd.
Er zijn echter zeer veel soorten om bloei te krijgen van februari tot in augustus. Neem alleen maar de vele sieruien (Allium)  van de lage (25 cm) gele allium moly tot de gigant (120 cm)Allium “Mount Everest” in de kleuren wit,roze,paars,rood en geel. De sieruien hebben alle een bolvormige bloeiwijze en kunnen heel goed gecombineerd worden in de border tussen vaste planten en de lage soorten ook onder struiken die laat in blad komen.
Een van de eerste bolgewassen die bloeien zijn de sneeuwklokjes (Galanthus) en de winterakoniet (Eranthis) gevolgd door de eerste Narcissen en de blauwe Scilla.

Allium bollen

Als deze bollen op de juiste plek staan kunnen ze zich ook flink uitbreiden, hinderlijk is dit bijna nooit omdat de meeste bollen na de bloei al weer snel afsterven. Laat altijd het blad vergelen voordat u het weg haalt. Ook na de bloei is het blad nog belangrijk. Het blad is belangrijk om de bol weer te voeden voor het volgende seizoen waarna het blad afsterft. Beter nog laat u het blad ongemoeid totdat het geheel verdroogd is.
Later in het jaar zijn er ook nog bloembollen die hun bloemenpracht laten zien. Een van de bekendste is de herfststijlloos (Colchicum autumnallis) die heel veel lijkt op een Crocus en vanaf september bloeit.
Wat ook heel fraai staat in de herfst zijn de wilde Cyclaam in de kleur roze of wit. De bloeiperiode van de verschillende soorten Cyclamen is van  juli tot december. De bloemen zijn veel kleiner dan de kamer Cyclaam maar ze komen schitterend uit op een schaduwrijk plekje.
Het nieuwe blad is mooi gevlekt en blijft ook in de winter over, in de zomer sterft de plant geheel af om dan na de zomer ineens weer met bloemen boven de grond te komen.

 

Narcis tete a tete tussen blad van Cyclaam

 

 

Bollen combineren in de vaste planten border:

Bloembollen zijn heel geschikt om bloei in het vroege voorjaar te geven voordat de vaste planten er mooi bij staan en weer gaan bloeien. Neem bijvoorbeeld de Hosta, voordat deze mooi in blad staat is het al mei. Door onder of tussen de Hosta bijvoorbeeld Narcis of Scilla te poten geven deze van februari tot april bloei. Als de Hosta uitgegroeid is wordt het blad van de bollen alweer geel en verdwijnt dit onder het blad van de Hosta.
Een mooie combinatie is Aster divaricatus (wit) met Chionodoxa forbesii (zacht blauw) deze bloeit vanaf maart, als het blad van de Aster zich ontwikkeld verdwijnt de uitgebloeide Chionodoxa tussen het nieuwe blad.

Ook een mooie combinatie is Ipheion uniflorum “Wisley Blue” in combinatie met Actaea simplex “Atropurpurea”, van maart tot juni bloeit de Ipheion met blauwe stervormige bloemen waar eind mei het sierlijke donkerrode blad van Actaea tussendoor komt.

 

Scilla sibirica tussen Aster divaricatus

 

De beste plek voor bloembollen:

De meeste bloembollen houden van een zonnige of half beschaduwde plaats en een goed ontwaterende tot droge bodem. Bij een vijver of andere vochtige plekken kunt u gebruiken: Allium moly, Allium ursinum, Camassia’s, Fritillaria meleagris, Leucojum’s, de meeste Narcissen, Nectaroscordum en Scilla litardierei. Het liefst staan deze bollen wel in de zon, schaduw én vocht is voor deze bolgewassen vaak te veel van het goede…..

Hoe plaats je bloembollen in een bestaande border/tuin:

In het najaar worden de meeste bollen aan de grond toevertrouwt, van eind september tot eind december kunnen de meeste geleverd en gepoot worden. Een probleem is vaak dat je niet meer weet en kunt zien waar in het voorjaar bloembollen gebloeid hebben. Het beste is dus om bij te houden waar en wanneer wat bloeit, eventueel aangegeven op een beplantingsplan. Poot u per ongeluk meerdere soorten door elkaar dan is het ook mogelijk om deze te rooien, als ze net uitgebloeid zijn, en weer opnieuw te poten.
Tussen bodembedekkers, geraniums of vrouwenmantel kunnen de meeste bollen probleemloos gepoot worden. Let bij hogere planten goed op de bloeitijd, een sierui die pas in juni of juli bloeit zal niet mooi tot zijn recht komen tussen het hoge blad van een grote Hosta. Geef deze bol dan meer ruimte of poot deze tussen lagere planten.
De diepte van het poten is afhankelijk van het soort bol. Doorgaans kan men aanhouden de bol eens zo diep te poten als de hoogte van de bol. Is de bol 5 cm hoog dan poot men deze 10 cm diep zodat er 5 cm grond op de bol komt. Denk eraan dat het “neusje” naar boven wijst anders kost het veel meer energie om (in een bocht) boven de grond te groeien. Dit lijkt een open deur maar er zijn bolletjes zoals kleine Allium en Anemone die maar een heel klein of bijna geen puntje hebben.
Platte bollen zoals Fritillaria en Cyclaam kunnen het beste iets schuin gepoot worden zodat het regenwater er af kan lopen, anders kunnen ze gaan in rotten.
Fritillaria of keizerskroon heeft nog een leuke bijkomstigheid, namelijk dat de geur die de bollen afgeven mollen en muizen verjagen. Dus plant er gerust een flink aantal als u deze gravers uit de tuin wilt weren.

 

Leucojum aestivum in mei.

 

Adressen voor schitterende bolgewassen:

Rein Meeuwissen & Rita van der Zalm     www.ritavanderzalm.nl
Peter C. Nijssen                                            www.pcnijssen.nl
Verberghe bloembollen                               www.verberghe.nl

Beplantingsplan met stralende bolgewassen:

In een beplantingsplan komen vaak alleen bomen, sierheesters en vaste planten te staan. Het is vaak gewenst om de planten zo te kiezen dat er in elk seizoen iets bloeit. Vroegbloeiende bolgewassen vormen een interessante aanvulling op een beplantingsplan. Het voorjaar wordt ingeluid met de sneeuwklokjes en terwijl het nieuwe blad van de vaste planten net uit de grond komt staan de Narcissen al volop te stralen.
Ook zomerbloeiende bloembollen kunnen de bloemenborder aanvullen met vaak langdurige bloei, later in het jaar schrijf ik ook over deze groep bollen nog een artikel, zodat u bij de warme kachel alweer plannen kunt maken voor het nieuwe seizoen.
Komt u er zelf niet helemaal uit neem dan gerust eens contact op met Geral Overbeek van
Overbeek-Gardendesignhij laat u graag meer zien over bloembollen en kan ook een compleet beplantingsplan voor u maken. Het maakt daarbij niet uit of uw een bestaande of nieuwe tuin heeft.  Is uw tuin net aangelegd maar mist u toch nog wat kleur, laat Geral Overbeek dan eens naar uw beplantingsplan kijken en hij geeft dan graag een advies welke bolgewassen in uw tuin passen…
Kijk voor meer informatie ook eens op www.tuinvragen.com  of www.overbeek-gardendesign.nl

TIP: Bestel uw bloembollen op tijd, voor 15 November.

Camassia cusickii

Relevante producten

Scroll naar boven