Bezoek ook onze andere shopping portals!
Volg Tuinkriebels.nl ook op Twitter

Kruidentuin

Zijn de kinderen groter en is je zandbak overbodig geworden? Of wil je gewoon verse kruiden gebruiken in de keuken? Richt de plek van 1.20m x 1.20m in als kruidentuin en geniet van de kleur, geur en smaak van de verschillende kruiden.

Toen onze zandbak overbodig werd ontstond het idee er een kruidentuin van te maken. In oude kloostertuinen zie je vaak dergelijke tuintjes. Een kleine oppervlakte grond die in vakken verdeeld wordt om verschillende kruiden in te zetten.

Ik heb de oppervlakte van 1.20m x 1.20m in 9 vakken verdeeld met kleine waalsteentjes. In ieder vak staat een ander kruid. In ons geval is dat in het midden bieslook, dit bloeit mooi paars/roze, daar omheen oregano, tijm, peterselie, selderij, munt, rozemarijn, basilicum en dragon.

Ik laat de kruiden groeien en sommigen tot bloei komen. Dit geeft wel hardere stengels, maar onderaan de plant blijven altijd wel nieuwe loten zitten die ik kan gebruiken in de keuken. En als ik verse, jonge kruiden wil snoei ik de plant in zijn geheel.

Van de munt drinken we de hele zomer verse muntthee. Als je een paar blaadjes in heet water doet en even laat trekken smaakt dat heerlijk fris. Neem wel de jonge blaadjes en evt. een heel klein beetje suiker, anders kan de thee te overheersend van smaak worden en blijf je deze nog lang proeven.

Verse peterselie is heerlijk over de worteltjes. Bieslook wordt door onze kinderen zo gegeten voor de frisse adem en smaakt ook heel lekker over het gebakken ei. De tijm komt helemaal tot zijn recht in de pizza met geitenkaas. Oregano en rozemarijn geven een heerlijke smaak aan vlees. Basilicum is lekker met tomaat en mozzerella en dragon kan goed gebruikt worden bij kip.

Behalve dat de kruiden heerlijk ruiken en smaken, bloeien ze ook prachtig. Mocht je geen bloei willen hebben, knip het kruid dan regelmatig kaal, zodat er weer nieuwe loten groeien.

Mijn ervaring is dat de kruiden niet veel eisen stellen aan plaats en grondsoort. Ik heb ongeveer 30cm zand uit de zandbak gehaald en hiervoor in de plaats grond terug gedaan. De kruiden wortelen dieper dus gewoon in zand. Daar is niets van te merken, de planten groeien weelderig en produceren een rijke oogst.

Sommige kruiden breiden zich heel snel uit. Als je niet uitkijkt overwoekeren debieslook en munt je kruidentuintje in no time. Om dat te voorkomen kun je regelmatig stukken van de kruiden afsteken. Wij bieden die nieuwe kruidenplantjes tegenwoordig gewoon op internet te koop aan. Of we delen de kruiden uit onder familieleden en vrienden.

zp8497586rq
zp8497586rq
  • Tuinexpert

  • Reacties(0)

daslook in volle bloei

Tuininspiratie & Lifestylefair in het groene hart

Om tuinliefhebbers en beginnende tuinbezitters op weg te helpen hebben we met een aantal specialisten een Tuininspiratie & Lifestylefair opgezet zodat je op een dag kunt ervaren hoe je door minder te doen meer van de tuin kunt genieten. De sfeervolle locatie is Buitenplaats De Blauwe Meije langs het riviertje De Meije in het landelijk gebied tussen Woerden en Nieuwkoop.

kruiwagen zonder wiel

Meer energie uit je tuin halen?

Zou jij willen weten hoe je meer energie uit je tuin kunt halen? Zodat je met minder werk nog meer van het buitenleven kunt genieten. Een levendige tuin waar je blij van wordt, die sfeervol en duurzaam is zodat je met weinig inspanning er het hele jaar plezier aan beleeft.

TuinDIAGRAM 1 licht

Tuinwijzer online tool

De tuinwijzer online tool is een gratis hulpmiddel waarmee je kunt ontdekken waar je tuin extra aandacht nodig heeft. Geef je tuin de aandacht die het nodig heeft, lees snel verder om jouw tuingeheimen te ontdekken.

kunststof_schutting_sbnbouw.nl

Schuttingen – Omheiningen

Een tuin omheinen doet u meestal maar één keer en daarom is het goed om alle mogelijkheden voor erfafscheiding op een rijtje te zetten. Er zijn nogal wat verschillende soorten tuinafscheidingen, zoals schuttingen, hekwerken en panelen. Ook de keuze in materiaal is groot; van hout tot beton en nog meer. Een omheining is niet alleen […]

Watertafels

Watertafels

Het natuurlijke rust effect van water in de tuin of op het terras. Het vredige en rustgevende geluid van licht, borrelend water. Vijvers zijn een prachtige aanvulling op menig tuin of terras. Maar daar moet u natuurlijk wel ruimte voor willen maken. Een watertafel is een ideaal alternatief voor doorgaans grote en aanwezig vijvers. Er […]

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

Een opgeruimde voorjaarstuin zorgt voor nieuwe groei en bloei zodat je weer optimaal van de tuin kunt genieten. Weet je niet wat je in het vroege voorjaar wel of niet kunt aanpakken? Werk dan onderstaande tips zorgvuldig uit voor een frisse voorjaarstuin.

Laatste reacties

© Copyright tuinkriebels.nl 2015. Algemene voorwaarden | Een internetidee van DVB MEDIA | Webdesign Utrecht | Internet marketing