Bezoek ook onze andere shopping portals!
Volg Tuinkriebels.nl ook op Twitter

Groenten uit eigen tuin

Niets geeft zoveel trots en voldoening als het oogsten van zelfverbouwde groenten. Stel je voor: ‘’vanavond eten we sla met tomaten. En in de dressing wat bieslook en bladselderij.’’ Allemaal uit eigen tuin!

Natuurlijk onbespoten, dus niet alleen veel lekkerder dan uit de supermarkt, maar natuurlijk ook supergezond.

Tomaten uit eigen tuin……

Degenen die een moestuin hebben vertel ik niets nieuws; dit wist je allang. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om een echte moestuin aan te leggen. In een kleine tuin is het meestal al woekeren met de beschikbare ruimte, om over een balkon of dakterras nog maar te zwijgen……..

Maar ondanks ruimtegebrek is het tóch heel goed mogelijk om lekkere groenten te verbouwen! Niet in de volle grond, maar in bakken of potten.

De meeste groenten gedijen heel goed in een bak, net zoals veel vaste planten en heesters overigens. Het kweken van kruiden in een pot is algemeen bekend, en wie kent niet de speciale aardbeienpot?

Om met succes planten in een pot te kweken, in plaats van in de volle grond, gelden wel wat andere spelregels.

Allereerst: in wat voor bak of pot kun je groenten kweken? Het materiaal maakt eigenlijk niet uit, zolang er maar gaten in de bodem gemaakt worden voor de afwatering. Anders is de kans groot, dat de wortels gaan rotten.

Het materiaal kan van hout, steen, beton, zink of kunststof zijn. Laat je fantasie de vrije loop: een oude kunststof emmer, terracotta of kunststof potten, een (groot) blik. Ik heb zelfs eens een wastafel gezien die vol geplant was met sla! Inderdaad, een afvoergat was bij die wastafel natuurlijk geen probleem.

Elk materiaal heeft voor- en nadelen, die vooral te maken hebben met de vochthuishouding in de pot. De grond moet eigenlijk constant vochtig blijven en mag zeker niet uitdrogen! Terracotta blijft relatief koel in de zon, maar droogt door de wind snel uit. Kunststof is licht –gemakkelijk te verplaatsen- maar wordt wèl warmer.

Welk materiaal het beste voldoet heeft dus ook te maken met de standplaats van de pot (de hele dag in de zon of gedeeltelijk), en de tijd die je hebt om regelmatig water te geven.

Als aarde kun je gewone potgrond gebruiken, of bemeste tuinaarde. In het groeiseizoen zal wel één of twee keer bemest moeten worden, zodat de planten over voldoende voedingsstoffen blijven beschikken.

Het gemakkelijkste om mee te beginnen zijn voorgezaaide plantjes, die je bij een tuincentrum kunt kopen.

Verschillende soorten sla, tomaten, allerlei kruiden kun je direct in een pot planten. Maar zélf zaaien kan natuurlijk ook!

Het meest eenvoudige om te zaaien is de Radijs (wat kost een bosje Radijs, tegenwoordig?).

Verdeel de zaadjes in de pot niet té dicht op elkaar. De knolletjes hebben namelijk ruimte nodig om te groeien! Zaai radijsjes met tussenpozen, want ze zijn allemaal op hetzelfde moment volgroeid. Als je iedere week wilt oogsten, zul je ook iedere week moeten zaaien. Experimenteer eens met de verschillende soorten en smaken, van zoetig tot scherp.

Kerstomaatjes doen het heel goed op een zonnig plekje, de grotere soorten hebben een grotere pot nodig en zullen meestal gesteund moeten worden met takken en touw, net als Paprika.

Sla kan ook heel goed zélf worden gezaaid, doe het ook weer met tussenpozen. Anders zit je met tien kroppen die tegelijk geoogst moeten worden….. Het is wel héél spannend om zo’n klein plantje te zien uitgroeien tot een volle krop! En zaai verschillende soorten, bijvoorbeeld Lollo Rosso, Lollo Bianco, Snijsla, voor een heerlijke gemengde salade.

Lollo Bianco

Kruiden zijn eigenlijk veel beter te houden in een pot, dan in de volle grond. Menig kruidentuintje is na een paar jaar volledig verwilderd, door kruiden zoals Munt of Oregano.

Oregano zaait zich erg uit, om dat te voorkomen kun je het beste de bloemen eruit knippen. Al is dat wél jammer, want Oregano bloeit beeldschoon! Oregano is trouwens een vaste plant, net zoals Bieslook. Naast de gewone Bieslook is de Chinese Bieslook een aanrader, deze heeft een lekker pittige knoflooksmaak.

Het ‘’koningskruid’’ Basilicum mag eigenlijk niet ontbreken. Een zorgeloze éénjarige plant waar je eindeloos blaadjes van kunt plukken (heerlijk over een pastagerecht).

Oregano in bloei

Er zijn natuurlijk nog véél meer groenten, kruiden of vruchten die in een pot kunnen worden gehouden. Het zou nu te ver gaan, om alle mogelijkheden te bespreken. Maar met de hier genoemde soorten kun je deze zomer al een lekker maaltje oogsten!

Ik krijg er trek van………

 

Nicolette Margry,

de Tuincoach

www.detuincoach.nl

Tags: , , , ,
  • Tuinexpert

  • Reacties(0)

diverse-eetbare-planten-by-geral-overbeek

Onkruid kan je dat eten?

Onkruid kan je dat eten? Ervaar het bij een wildplukwandeling De Romeinen zijn je al voor gegaan en nu is er de mogelijkheid tijdens de Duurzame week Utrecht om in het voetspoor van de Romeinen te treden. Ga GRATIS mee met de wildplukwandeling op 6 oktober en ontdek hoe je wilde (on)kruiden kunt herkennen maar […]

daslook in volle bloei

Tuininspiratie & Lifestylefair in het groene hart

Om tuinliefhebbers en beginnende tuinbezitters op weg te helpen hebben we met een aantal specialisten een Tuininspiratie & Lifestylefair opgezet zodat je op een dag kunt ervaren hoe je door minder te doen meer van de tuin kunt genieten. De sfeervolle locatie is Buitenplaats De Blauwe Meije langs het riviertje De Meije in het landelijk gebied tussen Woerden en Nieuwkoop.

Project 7 blad LOGO

Wat moet ik met onkruid op mijn bord

Wat moet ik met onkruid op mijn bord is een lezing onkruid. Wat moet ik met onkruid op mijn bord is een lezing op een infomatiemiddag van “Studiegroep Het groene hart” Zou je willen weten wat je allemaal met onkruid kan doen in plaats van eindeloos bestrijden? lees dan snel verder om te ontdekken hoe […]

zaadbommen-paaseieren-2

Zaadbommen van paaseieren

Met Pasen eet je waarschijnlijk veel eieren. Met de eierschalen kun je nog iets leuks doen, bijvoorbeeld zaadbommen maken! Ook leuk om een doosje met zaadbommen cadeau te doen. Zaadbommen zijn een vorm van Guerilla gardening. Je gooit ze ergens neer – bijvoorbeeld op een leeg bouwterrein – en er zullen later bloemen gaan groeien. […]

10303-kalender_tuin_maart_fmdb

Tuintips in Maart

De zon gaat meer schijnen, de bloemen bloeien en je hebt steeds meer zin om in de tuin te gaan zitten. Lente Lentekriebels noemen we dat. Dat betekent maar één ding: het nieuwe seizoen komt eraan! Deze maand komt de tuin weer tot leven na de barre winter. Oftewel de tuin moet weer helemaal in […]

img_5d_28146

Krokus: Bol van het jaar

Het voorjaar komt er weer aan dus de krokussen staan op veel plekken weer te bloeien. In dit jaar mag de krokus genoemd worden als Bloembol van het jaar. Dit bolletje staat voor blijdschap en de lente. Je zou misschien denken dat er maar een paar verschillende krokussen zijn omdat zij zo op elkaar lijken. […]

Laatste reacties

  • hgf: Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this webpage contains awesome and...
  • niunadietamas.com: I love to garden so a few years ago I decided to offer my services to others. I started out small...
  • https://webanalytics.host/nudepussypics.com: AHAHAHA! My favorite Eddie post so far.This is right up there with Don...
  • playthunder.com: , in this many words, that if we starve while sharing our food with our neighbors, we are only doing...
  • https://lapiluleduweekend.men/: That’s really shrewd! Good to see the logic set out so well.
© Copyright tuinkriebels.nl 2015. Algemene voorwaarden | Een internetidee van DVB MEDIA | Webdesign Utrecht | Internet marketing