Bezoek ook onze andere shopping portals!
Volg Tuinkriebels.nl ook op Twitter

Aucuba japonica

Aucuba, in het Nederlands ook wel ‘broodboom’ genoemd, is een geslacht met planten die volgens het Cronquist-systeem (1981) in de Kornoeljefamilie (Cornaceae) thuishoren. In de nieuwere APG II taxonomie (2003) wordt Aucuba in de familie Garryaceae ondergebracht. De naam is afgeleid van de Japanse naam aoki “groen” + ba “blad” (Van Dale).

De planten in dit geslacht zijn tweehuizig en groenblijvend met i.h.a. donkergroene bladeren. Vrijwel alle soorten groeien prima in halfschaduw, sommige soorten doen het ook uitstekend op een volledig beschaduwde plaats.

Het geslacht kent drie soorten, die alle drie inheems zijn in Oost-Azië:

Aucuba chinensis komt van oorsprong voor in China en op Taiwan. Deze ruim 2 meter hoge struik heeft een zeer veranderlijke bladvorm. De dof-grijsgroene bladeren zijn gaafrandig, en scherp gespitst. De leerachtige bladeren zijn aan de onderzijde blauwgroen.
Aucuba himalaica is inheems in het oostelijk deel van de Himalaya, waar ze tot een hoogte van 2500 meter voorkomt. De smalle, ovale bladeren zijn fijner getand dan die van de andere twee soorten.
Aucuba japonica is afkomstig uit Japan, en de enige soort die veel in West-Europa wordt aangeplant. De soort werd in 1856 door Philipp Franz von Siebold in Europa ingevoerd. Hoewel waarschijnlijk John Graeffer in 1783 de eerste struik invoerde, werd hij pas na von Siebolds actie populair. De bloeitijd is voor sommige variëteiten maart-april, voor andere variëteiten juli-augustus. Bij de vrouwelijke plant ontwikkelen zich uit de kleine purperen bloemetjes rode besjes. Een voorwaarde hiervoor is wel, dat er zich ten minste één mannelijke plant op korte afstand van het vrouwelijke exemplaar geplant staat. De hoogte kan iets meer dan twee meter zijn, hoewel de plant onder minder optimale omstandigheden gemakkelijk op 1 meter hoogte blijft steken. In het Belgisch-Nederlandse klimaat kan de plant als goed winterhard worden beschouwd.
Van de japonica zijn veel variëteiten gekweekt:
Aucuba japonica ‘Crotonifolia’ kenmerkt zich door grotere bladeren dan de andere variëteiten, terwijl deze leerachtige bladeren ook nadrukkelijker getand zijn.
Aucuba japonica ‘Dentata’ heeft een donkergroen glanzend blad; de bladeren zijn aan het buiteneinde getand, de bessen zijn rood.
Aucuba japonica ‘Fukurin’ valt op door een gele (later witte) rand.
Aucuba japonica ‘Grandis’ heeft geheel groene, grote bladeren.
Aucuba japonica ‘Hillieri’ is gekweekt door de Engelse kweker Hillier te Winchester. Kenmerken zijn een glanzend groen blad en karmijnrode bessen.
Aucuba japonica ‘Longifolia’ heeft lange, smalle bladeren, de bessen zijn rood.
Aucuba japonica ‘Picturata’ heeft een grote gele vlek in het midden van het blad.
Aucuba japonica’ Rozannie’ is de enige tweeslachtige variëteit in het geslacht; van jongsaf aan draagt ze veel rode vruchten.
Aucuba japonica ‘Variëgata’ is de variëteit die wij het meest in Noordwest Europa aantreffen. De bladeren zijn fraai geel gevlekt. De soort groeit op vrijwel alle gronden en onder alle schaduwsituaties. Hoewel de plant vaak als kamer- of kuipplant gekweekt en aangeboden wordt, kan ze heel goed in heggen en tuinen gekweekt en overgehouden worden.

Tuin
In de tuin kan de Aucuba uitstekend gebruikt worden op schaduwrijke plaatsen, waar weinig anders wil groeien. Humusrijke of lichte kleigrond is uitstekend, al groeit de plant ook op armere gronden: ze is absoluut niet kieskeurig. Op schaduwrijke plaatsen is de bessenproductie zelfs beter dan in volle zon. Door het mooie contrast tussen de groene, geelgevlekte bladeren en de rode besjes vormt de plant een welkome opvulling voor de schaduwplaatsen in elke tuin.

De plant zal niet gemakkelijk door vruchtvorming vermeerderen, meestal wordt ze gestekt. Het voorjaar is hiervoor de beste periode.

In de pot kan ze ’s winters beter binnen worden gehaald. Bespuit haar af en toe om verdroging van de bladeren te voorkomen, en zet haar binnen op een koele maar bij voorkeur vorstvrije plaats. Tijdens de koele periode komt de plant met zeer weinig water toe; de grond mag echter niet helemaal droog zijn. Ga in maart weer meer water en ook mest geven. Knip dan ook alle verdroogd, zwak en ziek materiaal weg om aantasting van de plant te voorkomen.

Tags: , , ,
  • Tuinexpert

  • Reacties(1)

diverse-eetbare-planten-by-geral-overbeek

Onkruid kan je dat eten?

Onkruid kan je dat eten? Ervaar het bij een wildplukwandeling De Romeinen zijn je al voor gegaan en nu is er de mogelijkheid tijdens de Duurzame week Utrecht om in het voetspoor van de Romeinen te treden. Ga GRATIS mee met de wildplukwandeling op 6 oktober en ontdek hoe je wilde (on)kruiden kunt herkennen maar […]

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

Een opgeruimde voorjaarstuin zorgt voor nieuwe groei en bloei zodat je weer optimaal van de tuin kunt genieten. Weet je niet wat je in het vroege voorjaar wel of niet kunt aanpakken? Werk dan onderstaande tips zorgvuldig uit voor een frisse voorjaarstuin.

logo VU WOERDEN

Een Tuinworkshop, iets voor jou?

Heb jij groene vingers of mogen ze wel wat groener? Dan is een Tuinworkshop iets voor jou. Heldere uitleg over snoeitechnieken, bemesting en andere praktische tuintips komen aan de orde. Na de theorie gaan we het geleerde in de praktijk brengen in een particuliere tuin of misschien wel in je eigen tuin.

Callicarpa bes []

Bessen brengen kleur in uw tuin.

Juist in het najaar als de meeste bloemen zijn uitgebloeid en de nachten weer kouder worden kunnen bessen voor extra kleur in de tuin zorgen. De meest voorkomende en opvallende bessen zijn rood of oranje, denk aan de lijsterbes en de vuurdoorn. Er zijn ook veel andere kleuren bessen bijvoorbeeld: zwart, wit, geel en paars.

Aucuba_japonica

Aucuba japonica

Aucuba, in het Nederlands ook wel ‘broodboom’ genoemd, is een geslacht met planten die volgens het Cronquist-systeem (1981) in de Kornoeljefamilie (Cornaceae) thuishoren. In de nieuwere APG II taxonomie (2003) wordt Aucuba in de familie Garryaceae ondergebracht. De naam is afgeleid van de Japanse naam aoki “groen” + ba “blad” (Van Dale). De planten in […]

Japanse-esdoorns

Japanse Esdoorn

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De soort is afkomstig uit Japan en Korea. Het is een struik tot kleine boom met dunne kale rode twijgen. De plant heeft knoppen die kleiner zijn dan 3 mm en niet samenstotende bladmerken. De bladeren zijn vijf tot negenlobbig, diep ingesneden, verder […]

Laatste reacties

  • hgf: Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this webpage contains awesome and...
  • niunadietamas.com: I love to garden so a few years ago I decided to offer my services to others. I started out small...
  • https://webanalytics.host/nudepussypics.com: AHAHAHA! My favorite Eddie post so far.This is right up there with Don...
  • playthunder.com: , in this many words, that if we starve while sharing our food with our neighbors, we are only doing...
  • https://lapiluleduweekend.men/: That’s really shrewd! Good to see the logic set out so well.
© Copyright tuinkriebels.nl 2015. Algemene voorwaarden | Een internetidee van DVB MEDIA | Webdesign Utrecht | Internet marketing