Bezoek ook onze andere shopping portals!
Volg Tuinkriebels.nl ook op Twitter

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

10 tips voor de voorjaarstuin

Scilla sibirica tussen Aster divaricatus

 

 

 

 

 

 

Een opgeruimde voorjaarstuin zorgt voor nieuwe groei en bloei zodat je weer optimaal van de tuin kunt genieten.
Weet je niet wat je in het vroege voorjaar wel of niet kunt aanpakken? Werk dan onderstaande tips zorgvuldig uit voor een frisse voorjaarstuin.

Eind februari of begin maart is een mooi moment om de tuin na een lange winter te snoeien en op te schonen, doe deze klussen in ieder geval voor eind april.

 

10 tuintips voor de voorjaarstuin:

1.   Ruim overtollig blad op en verwerk het eventueel op de composthoop, in een natuurlijke tuin mag wel wat blad blijven liggen wat nog een schuilplek van kleine                 beestjes vormt.

2.   Snoei vaste planten die afgestorven zijn tot de grond af zodat de nieuwe groeischeuten ongehinderd kunnen uitgroeien.

3.   Snoei zomer-bloeiende heesters zoals vlinderstruik en Caryopteris clandonensis kort terug zodat de nieuwe bloeischeuten vanuit de basis uitgroeien.

4.   Snoei heesterrozen tot 3 á 5 ogen terug, snoei bij klimrozen de zijtakken tot 2 á 3 ogen vanaf de hoofdtak.

5.   Bemest de tuin met organische mest bijvoorbeeld Siertuinazet van Ecostyle zodat de planten op een natuurlijke manier gevoed worden.

6.   Verwijder direct de eerste onkruiden om het uitzaaien te voorkomen, gebruik een engelse riek om wortelonkruiden te verwijderen.

7.   Wacht nog even met het planten van eenjarige planten tot half mei (na de ijsheiligen) omdat deze planten kunnen bevriezen bij late nachtvorsten.

8.   Afgestorven grassen kunnen tot de basis worden afgeknipt zoals Pennisetum, Molinia en Miscanthus.

9.   Verplanten van bestaande beplanting kan in het vroege voorjaar nog goed gedaan worden omdat er nog weinig of geen blad aan de planten zit.

10. Laat in de tuin ergens een hoek wat ruiger met een takkenwal, bladhoop of stapel stenen waar allerlei beestjes in kunnen schuilen. Deze beestjes helpen met het                bestrijden van plagen.

 

Zou je meer willen weten, leren snoeien of de geheimen van een gezond bodemleven willen ontdekken? Ontdek hier hoe.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Tags: , , , , , , ,
  • Tuinexpert

  • Reacties(0)

kruiwagen zonder wiel

Meer energie uit je tuin halen?

Zou jij willen weten hoe je meer energie uit je tuin kunt halen? Zodat je met minder werk nog meer van het buitenleven kunt genieten. Een levendige tuin waar je blij van wordt, die sfeervol en duurzaam is zodat je met weinig inspanning er het hele jaar plezier aan beleeft.

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

Een opgeruimde voorjaarstuin zorgt voor nieuwe groei en bloei zodat je weer optimaal van de tuin kunt genieten. Weet je niet wat je in het vroege voorjaar wel of niet kunt aanpakken? Werk dan onderstaande tips zorgvuldig uit voor een frisse voorjaarstuin.

Persicaria ampl.Rosea

Lang bloeiende vaste planten

In een bloemenborder of in een plantenbak kunt u planten gebruiken die zeer lang bloemen geven. Een van die toppers is Calamintha nepeta nepeta deze plant houdt van een warme zonnige plaats en mag zeker geen natte voeten hebben. Van mei tot ver in oktober zit de plant vol met lila blauwe bloempjes aan dunne aren. Bijen en insekten zijn er gek op en de plant rijkt ook nog lekker naar pepermunt.

Cammasia []

Bloembollen nu poten voor een kleurrijk voorjaar.

Bij bloembollen denkt u waarschijnlijk direct aan de tulp of narcis, maar er zijn nog zo veel meer soorten bloembollen die kleur geven aan het voorjaar en de voorzomer. Het meest gebruik ik zelf de verwilderings bollen die komen ieder jaar weer trouw op en hoeven ook niet gerooid te worden zoals bij de grote tulpen wel vereist is.

tuinonderhoud

Met tuinonderhoud investeer je in de toekomst van je tuin!

In de praktijk kom ik maar al te vaak tegen dat tuinbezitters veel geld uitgeven aan een nieuwe tuin (dan praat ik al gauw over bedragen van vele duizenden euro’s) en vervolgens investeren ze nauwelijks in het onderhoud. Echt jammer, want je ziet dat soort tuinen binnen enkele jaren achteruit gaan. Beplanting die matig groeit […]

Bodemprofiel

Is er leven in de bodem?

Het gedijen van de beplanting  in de tuin is voor 90 % afhankelijk van de kwaliteit van de bodemgesteldheid. Maar wat maakt nu een goede bodem? Dat is de aanwezigheid van bodemleven en organische stof in de bodem. Het bodemleven is de activiteit van allerlei micro-organismen in de bodem en niet verteerde plantenresten noemen we organische stof. Door […]

Laatste reacties

  • hgf: Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this webpage contains awesome and...
  • niunadietamas.com: I love to garden so a few years ago I decided to offer my services to others. I started out small...
  • https://webanalytics.host/nudepussypics.com: AHAHAHA! My favorite Eddie post so far.This is right up there with Don...
  • playthunder.com: , in this many words, that if we starve while sharing our food with our neighbors, we are only doing...
  • https://lapiluleduweekend.men/: That’s really shrewd! Good to see the logic set out so well.
© Copyright tuinkriebels.nl 2015. Algemene voorwaarden | Een internetidee van DVB MEDIA | Webdesign Utrecht | Internet marketing