Bezoek ook onze andere shopping portals!
Volg Tuinkriebels.nl ook op Twitter

Bessen brengen kleur in uw tuin.

Witte lijsterbes

Juist in het najaar als de meeste bloemen zijn uitgebloeid en de nachten weer kouder worden kunnen bessen voor extra kleur in de tuin zorgen.
De meest voorkomende en opvallende bessen zijn rood of oranje, denk aan de lijsterbes en de vuurdoorn. Er zijn ook veel andere kleuren bessen bijvoorbeeld: zwart, wit, geel en paars.

Cotoneaster “Coral Beauty” met bes.

Blije vogels.

Vogels zullen u dankbaar zijn als er veel bessen in de tuin te vinden zijn. De merel is een veel voorkomende vogel die in het najaar graag een besje wegpikt. Wat minder subtiel zijn de spreeuwen die vaak in het najaar met z’n alle tegelijk komen. Maar dan hebben ze wel hun buikje gevuld om de vliegreis naar het zuiden te maken.
Als het echt koud wordt komen er nog andere vogels die normaal niet in Nederland voorkomen, namelijk de koperwiek en de kramsvogel. Deze lijken wel wat op een merel en de koperwiek wat meer op een lijster met zijn gespikkelde borst. Ze komen hier graag bessen snoepen als het in het noorden van Europa te koud wordt.

Merel eet van de sierappel.

Krijg je altijd bessen aan een boom of struik?

Bij de meeste sierheesters en bomen worden er altijd bessen gevormd, sommige planten hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen op aparte planten dus heeft u beide nodig voor mooie bessen. Pernettia is zo’n plant en ook de Skimmia heeft of alleen mooie bloemen of mooie bessen.
Sommige planten (variëteiten) zijn doorgekweekt voor een andere eigenschap en kunnen dus geen bloem of bes dragen. Informeer dus bij een tuinspecialist of kweker (www.esveld.nl) welke soort het beste bessen geeft.
Bij een tuincentrum hebben ze hier (helaas) vaak geen verstand van en verkopen ze alleen wat op dat moment mooi is. Als u nu een Pernettia met bes koopt en u plant deze zonder mannelijke plant in de tuin dan zal er volgend jaar geen bes aan komen.

 

Callicarpa bodienerii “Giraldii”

 

 

 

 

 

 

 

Mooie plantensoorten met bessen:

Sorbus aucuparia (lijsterbes) is een van de mooiste bomen met grote trossen oranje bessen.
Sorbus aucuparia “Forrestii” heeft een spierwitte bes.
Pyracantha coccinea (vuurdoorn) is een groenblijvende klimplant met rood, oranje of gele bessen.
Callicarpa bodinierii “Giraldii” is een sierheester met kleine bloemen maar schitterende paarse bessen.
Nandina domestica is een kleine groenblijvende sierheester met fel rode bessen die de vogels niet eten.
Viburnum opulus en Sambucus nigra zijn inheemse grote struiken met grote trossen rode bessen voor de vogels.
Cornus alba “sibirica” heeft mooie rode takken in de winter maar ook opvallende trossen witte bessen die eerst groen zijn.
Ligustrum vulgare is een groenblijvende ligusterstruik die witte bloempluimen en zwarte bessen heeft.
Rosa rugosa is een lage lang doorbloeiende struikroos met ook veel grote oranje rozenbottels hier zijn vooral putters gek op.
Rosa glauca heeft mooi blad en veel rode bottels. Veel andere rozensoorten hebben ook rozenbottels.
Gaultheria procumbens is een kleine groenblijvende heester met zeer veel rode bessen, ook voor in potten.
Pernettia mucronata heeft zeer opvallende rode roze of witte bessen, deze kleine heester is groenblijvend.
Ilex aquifolium “J.C. van Tol” is de beste besdragende hulst waar de vogels ook gek op zijn, groenblijvend.
Malus baccata de sierappel wordt in het najaar versierd met een grote hoeveelheid rood, oranje of gele appeltjes.

Merel eet van sierappel

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
  • Tuinexpert

  • Reacties(0)

daslook in volle bloei

Tuininspiratie & Lifestylefair in het groene hart

Om tuinliefhebbers en beginnende tuinbezitters op weg te helpen hebben we met een aantal specialisten een Tuininspiratie & Lifestylefair opgezet zodat je op een dag kunt ervaren hoe je door minder te doen meer van de tuin kunt genieten. De sfeervolle locatie is Buitenplaats De Blauwe Meije langs het riviertje De Meije in het landelijk gebied tussen Woerden en Nieuwkoop.

kruiwagen zonder wiel

Meer energie uit je tuin halen?

Zou jij willen weten hoe je meer energie uit je tuin kunt halen? Zodat je met minder werk nog meer van het buitenleven kunt genieten. Een levendige tuin waar je blij van wordt, die sfeervol en duurzaam is zodat je met weinig inspanning er het hele jaar plezier aan beleeft.

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

Een opgeruimde voorjaarstuin zorgt voor nieuwe groei en bloei zodat je weer optimaal van de tuin kunt genieten. Weet je niet wat je in het vroege voorjaar wel of niet kunt aanpakken? Werk dan onderstaande tips zorgvuldig uit voor een frisse voorjaarstuin.

Persicaria ampl.Rosea

Lang bloeiende vaste planten

In een bloemenborder of in een plantenbak kunt u planten gebruiken die zeer lang bloemen geven.Een van die toppers is Calamintha nepeta nepeta deze plant houdt van een warme zonnige plaats en mag zeker geen natte voeten hebben. Van mei tot ver in oktober zit de plant vol met lila blauwe bloempjes aan dunne aren. Bijen en insekten zijn er gek op en de plant rijkt ook nog lekker naar pepermunt.

Allium

Zomerbloeiende bolgewassen worden weinig gebruikt.

Zomerbloeiende bollen geven veel kleur aan uw tuin.Vanaf begin April tot eind Mei kunnen zomerbloeiende bolgewassen weer worden gepoot om snel extra kleur in uw border te brengen. U kunt ze nu al gaan bestellen

vijver

Tuinieren op de vierkante meter

Een jaar geleden ben ik bij mijn vriend ingetrokken in zijn bovenwoning aan één van de drukste straten van Utrecht. Je verwacht het niet als je aan die drukke straat voor ons huis staat, maar aan de achterkant hebben we een klein paradijsje op ons zeer ruime dakterras, ik zou haast zeggen daktuin. Mijn vriend […]

Laatste reacties

  • hgf: Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this webpage contains awesome and...
  • niunadietamas.com: I love to garden so a few years ago I decided to offer my services to others. I started out small...
  • https://webanalytics.host/nudepussypics.com: AHAHAHA! My favorite Eddie post so far.This is right up there with Don...
  • playthunder.com: , in this many words, that if we starve while sharing our food with our neighbors, we are only doing...
  • https://lapiluleduweekend.men/: That’s really shrewd! Good to see the logic set out so well.
© Copyright tuinkriebels.nl 2015. Algemene voorwaarden | Een internetidee van DVB MEDIA | Webdesign Utrecht | Internet marketing