Bezoek ook onze andere shopping portals!
Volg Tuinkriebels.nl ook op Twitter

Daktuin voor een gezond stadsklimaat.

Extensieve dakbegroeiing

Extensieve dakbegroeiing in bloei

DAKTUINEN STEEDS MEER GELIEFD

Een tuin is er in vele gedaantes, vormen en stijlen. Of het een ruime villatuin betreft of een doorsnee achtertuin in een woonwijk, de tuin heeft altijd vaste grond onder de voeten.

Steeds meer mensen en bedrijven ontdekken echter de daktuin. Woont u in de grote stad als Amsterdam of Rotterdam of in het centrum van een van de andere steden dan heeft u misschien alleen de beschikking over
een platdak of dakterras.

Ook op een plat of licht hellend dak is het mogelijk om een (dak) tuin aan te leggen.
Heel vroeger deden ze dat ook al, denk maar aan de” hangende tuinen van Babylon”. In Zwitserland en Duitsland is een daktuin of dakbegroeiing al vele jaren heel gewoon. In die landen zijn ook de daktuinsystemen van tegenwoordig ontwikkeld. In sommige Duitse gemeentes is een daktuin zelfs verplicht als er een nieuw pand gebouwd wordt.

Om een duurzame daktuin aan te leggen zijn er wel wat spelregels u wilt tenslotte geen lekkage, verzakking of wortels uit het plafond…..
Allereerst moet er bekeken worden of de dakconstructie voldoende gewicht kan dragen. Als globale richtlijn kunt u uitgaan van 100 kg per vierkante meter met een substraatlaag van 10 cm. Dus bij iedere 10 cm komt er 100 kg bij.
Gaat het om een nieuw huis of kantoor dan is het verstandig om vooraf met de architect te overleggen. Gaat het om een bestaande woning dan is het aan te raden om een bouwkundig adviseur te vragen.
De dakbedekking dient ook in prima staat te zijn, als het dak begroeid is haal je het er niet zo snel weer af.

VOORDELEN VAN EEN DAKTUIN OF DAKBEGROEIING:

De aanleg van een daktuin is vaak een flinke investering vooral ook door de technische voorzieningen.
Maar de voordelen zijn ook niet onbelangrijk, naast het genot van een eigen (dak)tuin is  het goed voor het milieu en het stadsklimaat.
Allereerst houdt een dakbegroeiing van 10 cm al zo’n 60% van het regenwater vast zodat de rioolen ontlast worden. Door de bedekking van het dak daalt het energieverbruik door de isolatiewaarde en blijft het in een hete zomer juist lekker koel in de ruimte eronder.
Door de bedekking zal het dakleer ook niet zo snel beschadigen omdat de druk over een groter oppervlak verdeeld wordt. Een onbedekt dak is onderhevig aan sterke temperatuur schommelingen van – 30 graden in de winter tot wel + 50 graden in de zomer. Ook het verschil tussen nat en droog zorgt er voor dat de dakbedekking veel te lijden heeft en op den duur gaat scheuren. Zeker met een extensieve dakbegroeiing zal deze laag er voor zorgen dat de extreme verschillen stukken minder worden. Hierdoor gaat de dakbedekking veel langer mee tot wel 30 jaar in plaats van 10 a’ 15 jaar.
In de stad hebben groen, dus ook daktuinen en geveltuinen, een gunstig effect op de directe omgeving. Het vocht wordt vastgehouden, de temperatuur wordt getemperd en groen vangt het vele stof wat in een stad rond dwarreld.

Uitzicht op de kerktoren

Uitzicht op de kerktoren van Woerden

 

DAKTUINEN IN VERSCHILLENDE VORMEN.

We onderscheiden 3 verschillende daktuin types.
1: Een daktuin opgebouwd met groepen van plantenbakken. Dit systeem is eenvoudig en eventueel makkelijk aan te passen. Er worden bij voorkeur lichte kunststof bakken gebruikt met een speciaal mengsel wat ook licht van gewicht is.

2: Daarnaast is het mogelijk om een complete laag op het dak aan te brengen, dit noemt men extensieve dakbegroeiing. Deze laag is minimaal 10 cm dik en de begroeiing bestaat uit Sedum, kruiden of grassen.
De sedum is leverbaar op rollen net zoals graszodes. Het onderhoud van deze dakbegroeiing is minimaal zodat het is toe te passen op kleine maar ook hele grote dakvlakken.
Ook op een licht hellend dak is dit systeem toe te passen, uiteraard wel met speciale aanpassingen om te voorkomen dat de daktuin naar beneden glijdt.

3: De laatste vorm van daktuinen is het mooist hierbij is de substraatlaag minimaal 50 tot soms wel 100 cm dik.
De dakconstructie dient heel sterk te zijn omdat deze opbouw nog al wat weegt, vaak zie je dit soort tuinen op grote gebouwen met een betonconstructie zoals parkeergarages. De mogelijkheden zijn onbegrensd met zelfs bomen, waterpartijen en watervallen net alsof de tuin op het maaiveld ligt.
WAT IS BELANGRIJK BIJ DE AANLEG VAN EEN DAKTUIN.

Allereerst het laten berekenen van de dakbelasting maar ook de dakopbouw moet bekeken worden door een bouwkundig ingenieur of daktuinspecialist.
Vervolgens dient de dakbedekking te worden gecontroleerd, ga altijd uit van een gave dakbedekking of laat het eerst vernieuwen. De daktuin gaat zeer lang mee en het zou zonde zijn als het er weer af moet door lekkage.
Bij de opbouw van het systeem dient te allen tijde de afvoer vrij te blijven zodat overtollig regenwater weg kan lopen. Bij daktuinsystemen zijn speciale afvoerkanalen leverbaar.

Er zijn diverse complete daktuinsystemen op de markt die op iedere situatie zijn te gebruiken. Globaal is zo’n systeem opgebouwd uit de volgende lagen:
water-en wortelwerende laag, drainage- of afvoerlaag, filtervlies en / of verankerings-vlies, bodemsubstraat licht en doorlatend, toplaag met beplanting.
Omdat er op een dak vaak meer wind staat moeten de planten bestand zijn tegen wind en uitdroging. Ondanks het toepassen van de juiste planten is een beregeningssysteem noodzakelijk. Er is tenslotte maar een relatief dunne groeilaag en ook is er geen grondwater zoals op het maaiveld bij een normale tuin.

plantenbak voor dakterras

Kunststof plantenbak op dakterras

Plantenbakken zijn er in vele maten en soorten. Ga in ieder geval uit van duurzame materialen die licht en sterk zijn. Ook moet de bak bestand zijn tegen vorst en er dient altijd een aantal afvoergaten in de plantenbak te zitten.
Te weinig water is niet goed maar als de plant met zijn voeten in het water staat (door geen of slechte afvoer) dan gaat deze zeker dood door zuurstof gebrek.
Kunststof bakken zijn het meest geschikt maar het merk “Prepoton” maakt bakken in allerlei maten van relatief licht beton versterkt met glasvezel. De standaard kleur is grijs-groen maar ze zijn met betonverf in allerlei kleuren te verven.
Gebruik geen potgrond of andere grondmengsels met veen of turf bestanddelen. Het droogt snel uit en is vrij snel uitgeput. Door de vertering van de organische stoffen is ook het kalkgehalte vrij hoog waardoor de plant bijna geen voedingsstoffen meer op kan nemen. Gebruik liever speciale mengsels voor potten of daktuinsubstraat.

HOE TE BEGINNEN

Wilt u een daktuin aanleggen ga dan eens om de tafel zitten met een tuinontwerper of tuinarchitect.

Heeft u een goed ontwerp laat het dan ook bekijken door een daktuinspecialist. In samenspraak met de ontwerper kan er bekeken worden of het plan technisch haalbaar is.
Ga nooit zelf aan het pionieren, u wilt toch geen problemen door lekkage of instorting op uw geweten hebben.

Voor een onafhankelijk Daktuin-advies kunt u ook terecht bij De Professionele Tuincoach via www.tuinvragen.com

Tags: , , , , , , , , ,
  • Tuinexpert

  • Reacties(2)

kruiwagen zonder wiel

Meer energie uit je tuin halen?

Zou jij willen weten hoe je meer energie uit je tuin kunt halen? Zodat je met minder werk nog meer van het buitenleven kunt genieten. Een levendige tuin waar je blij van wordt, die sfeervol en duurzaam is zodat je met weinig inspanning er het hele jaar plezier aan beleeft.

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

Een opgeruimde voorjaarstuin zorgt voor nieuwe groei en bloei zodat je weer optimaal van de tuin kunt genieten. Weet je niet wat je in het vroege voorjaar wel of niet kunt aanpakken? Werk dan onderstaande tips zorgvuldig uit voor een frisse voorjaarstuin.

Persicaria ampl.Rosea

Lang bloeiende vaste planten

In een bloemenborder of in een plantenbak kunt u planten gebruiken die zeer lang bloemen geven. Een van die toppers is Calamintha nepeta nepeta deze plant houdt van een warme zonnige plaats en mag zeker geen natte voeten hebben. Van mei tot ver in oktober zit de plant vol met lila blauwe bloempjes aan dunne aren. Bijen en insekten zijn er gek op en de plant rijkt ook nog lekker naar pepermunt.

Cammasia []

Bloembollen nu poten voor een kleurrijk voorjaar.

Bij bloembollen denkt u waarschijnlijk direct aan de tulp of narcis, maar er zijn nog zo veel meer soorten bloembollen die kleur geven aan het voorjaar en de voorzomer. Het meest gebruik ik zelf de verwilderings bollen die komen ieder jaar weer trouw op en hoeven ook niet gerooid te worden zoals bij de grote tulpen wel vereist is.

tuinonderhoud

Met tuinonderhoud investeer je in de toekomst van je tuin!

In de praktijk kom ik maar al te vaak tegen dat tuinbezitters veel geld uitgeven aan een nieuwe tuin (dan praat ik al gauw over bedragen van vele duizenden euro’s) en vervolgens investeren ze nauwelijks in het onderhoud. Echt jammer, want je ziet dat soort tuinen binnen enkele jaren achteruit gaan. Beplanting die matig groeit […]

Bodemprofiel

Is er leven in de bodem?

Het gedijen van de beplanting  in de tuin is voor 90 % afhankelijk van de kwaliteit van de bodemgesteldheid. Maar wat maakt nu een goede bodem? Dat is de aanwezigheid van bodemleven en organische stof in de bodem. Het bodemleven is de activiteit van allerlei micro-organismen in de bodem en niet verteerde plantenresten noemen we organische stof. Door […]

Laatste reacties

  • hgf: Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this webpage contains awesome and...
  • niunadietamas.com: I love to garden so a few years ago I decided to offer my services to others. I started out small...
  • https://webanalytics.host/nudepussypics.com: AHAHAHA! My favorite Eddie post so far.This is right up there with Don...
  • playthunder.com: , in this many words, that if we starve while sharing our food with our neighbors, we are only doing...
  • https://lapiluleduweekend.men/: That’s really shrewd! Good to see the logic set out so well.
© Copyright tuinkriebels.nl 2015. Algemene voorwaarden | Een internetidee van DVB MEDIA | Webdesign Utrecht | Internet marketing