groene energie uit je tuin

Mollen effectief bestrijden.

Heeft u een mooi gazon maar verschijnen er steeds van die grondhopen die uw groene tapijt verpesten?
Dan is er een mol actief onder de grond. Deze kleine zwarte gravers kunnen bij het zoeken naar voedsel flink wat grond verzetten. Ze graven gangen om zich makkelijk te kunnen bewegen onder de grond, om regenwormen en andere bodemdiertjes te zoeken.
Het graven van de gangen is niet direct een probleem maar de uitgegraven grond duwen ze omhoog door het gazon heen. De hopen kunnen soms flink groot zijn en het vervelendste is dat ze steeds op een andere plek verschijnen.
Dat de mol uw tuin bezoekt is een goed teken, u heeft een gezonde bodem met regenwormen. De mol houdt ook het aantal regenwormen en andere beestjes op een aanvaardbaar peil, maar toch ziet u de mol liever gaan dan komen. Ondanks zijn gegraaf is een mol ook nuttig hij verslindt naast regenwormen ook: Engerling, Emelt, Veenmol en Ritnaalden.

Molshoop in een nieuw gazon.

Hoe leeft een mol:

Om een mol te bestrijden is het handig om te weten hoe een mol leeft. Mollen leven solitair en hebben een eigen territorium wat ze heel fel beschermen. Na de paring werpt de vrouwtjes mol in mei-juni 3-4 jongen na een week of 10 staan ze op eigen benen en zoeken ze een eigen territorium.
Als een mol gevangen of gedood wordt zal er (vooral in de zomer en nazomer) vrij snel weer een nieuwe mol het plekje innemen. Vangt u de mol levend en laat u hem los in een naburig weiland dan zal de mol in een mum van tijd weer terug zijn op zijn oude stek. Komt een mol in een andere mol zijn territorium dan zal deze hem zeker verjagen en komt de mol uiteindelijk weer terug in zijn eigen gebied. Een mol kan ook zwemmen en flink lopen ook al ziet hij niet zo veel. Het meest actief zijn ze in de nacht en vroeg in de morgen.

Wat is een effectieve methode:

Er zijn allerlei methoden om mollen te verjagen, de ene meer humaan dan de andere methode. Het vol laten lopen van de gangen met water of uien en knoflook in de gang strooien is een manier. Ook mollenschrik van Ecostyle is een milieu vriendelijk middel. Dan zijn er ook nog de apparaten die een ultrasone toon of trilling geven waardoor de mol het hazenpad kiest. Een ingegraven fles die fluit in de wind is ook te proberen.
Het ene middel werkt soms wel, soms niet.

Xardin mollen verdrijver.

Milieu vriendelijke olie:

Een milieu vriendelijke methode die wij soms toepassen is door middel van een rookpatroon met natuurlijke oliën (zie de foto’s). Het is belangrijk om eerst de rit goed vrij te maken en het rookpatroon diep in de gang te plaatsen. Vervolgens steekt u de patroon aan met een lucifer of aansteker. Het patroon produceert al snel een flinke witte rook, dek de gang af met een tegel zodat de rook zich in de gang kan verspreiden.
De rook zorgt ervoor dat er een oliefilm op de gang komt waardoor de mol niet meer bij zijn eten kan en het voor de mol een nare lucht is. Omdat de mol toch wil eten zal hij een andere tuin opzoeken om te graven, de werking is vrij lang zodat er ook geen andere mollen in uw tuin komen graven.
Het is soms wel nodig om meerdere patronen te plaatsen voordat de mol er vandoor gaat.

Rookpot open maken.
De rookpot diep in de gang plaatsen.De lont aansteken.De pot begint te roken.De gang afdekken met een tegel of steen.De gang afdekken met een tegel of steen.
Scroll naar top