Bezoek ook onze andere shopping portals!
Volg Tuinkriebels.nl ook op Twitter

Onkruidbestrijding voor- en nadelen.

 
 

ONKRUIDBESTRIJDING: VOOR-EN

NADELEN.

 

onkruid

Zevenblad een van de lastigste wortelonkruiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Wat is onkruid; dit zijn planten op door de mens ongewenste plaatsen.

Grassen en kruiden die zich makkelijk uitzaaien kunnen in feite overal groeien waar maar een klein beetje vocht en voedingsbodem is. Als de grond in de tuin los gemaakt wordt door spitten, schoffelen of harken zullen allerlei planten zich gaan ontwikkelen om deze maagdelijke aarde in te nemen. Er zijn zaden die jarenlang goed blijven en zich ineens ontwikkelen als de grond geroerd wordt, kijk maar bij grondwerk langs de wegen de losse grond zal in het eerste voorjaar geel zijn van het koolzaad en de klaproos laat zich ook direct zien. In het 2e seizoen is het geel al een heel stuk minder en nemen grassen, fluitenkruid en brandnetel het weer over.

 

 

Natuurlijke oplossing:

Als de bodem bedekt is met planten of bijvoorbeeld boomschors zullen deze pioniers geen kans zien om zich te ontwikkelen. Net als in de natuur strijden planten om licht,vocht en voeding waarbij de sterkste wint.
In een siertuin willen wij vaak alleen de cultuurplanten die mooi bloeien en groeien en niet allerlei inheemse kruiden die we niet geplant hebben. Door de beplanting op een natuurlijke manier in te delen en zodanig te laten groeien dat er geen losse aarde meer tussen vrij blijft krijgt onkruid geen of weinig kans om zich te ontwikkelen.

Op verharding is onkruid ook ongewenst. Onkruiden groeien alleen daar waar de omstandig-heden ideaal zijn, voldoende vocht een voedingsbodem en licht.
Als de bestrating schoon gehouden wordt zal het onkruid niet zo snel gaan groeien en ook als verharding voldoende word belopen of bereden zal het niet zo snel groen worden.

 

 

Wat doe ik tegen overmatige onkruid-groei:

Bij nieuwe beplanting is de bedekking nog niet optimaal en zal er regelmatig gewied moeten worden. Gebruik liever geen schoffel omdat dan ook de wortels van de bodembedekkers steeds beschadigen en de planten minder snel dichtgroeien. Met een riek of viertand kunt u de wortels van het onkruid los krijgen zonder de sierplanten al te veel te beschadigen. Zelfs als u door de kluit heen prikt zal de plant weinig beschadigen.

Op verharding is het wat lastiger om te wieden. Het makkelijkst is om te spuiten met b.v. “Round-up” dit middel neemt de plant op en sterft daardoor af. Een biologisch middel wat u kunt gebruiken is “Ultima” van Ecostyle de werking is wat minder als Round-up maar het wordt geheel afgebroken in de bodem. Wilt u haagwinde,zevenblad of kweek tussen de planten van de border bestrijden dan gaat dat het beste door met een kwastje deze onkruiden voorzichtig in te smeren met een oplossing van Round-up of Ultima. Mors niet op de “goede” planten want deze wilt u waarschijnlijk niet kwijt.
Verder is ook branden, borstelen of stomen een mogelijkheid. Ook deze methodes hebben nadelen zoals luchtverontreiniging of energieverbruik.
Als de verharding schoon gehouden wordt zal de onkruidgroei duidelijk minder zijn.

Direct bestellen van Ultima??? KLIK HIER

 

 

Duurzame onkruidvrije verharding:

Een andere oplossing is het voegen van de bestrating met speciale voegmortel waardoor u geen last meer heeft van onkruid of mieren.
De moderne voegmortels hebben vele voordelen: makkelijk te verwerken, vaak waterdoorlatend, hecht niet aan de straatsteen, recyclebaar, diverse kleuren en weert ook mieren. De basis van deze nieuwe mortels is epoxyhars gemengd met zand. Verder laat het geen (cement)sluiers achter, is kant en klaar verkrijgbaar en is snel uitgehard.
Een bijkomend voordeel is ook dat de gevel naast de verharding niet meer
vies wordt door opspattend zand.
Voor meer specifieke informatie kunt u terecht bij De Professionele Tuincoach via:[email protected]

Bezoek ook eens onze actieve website www.mijntuingeheim.nl  waar je ook tuinvragen
kunt stellen.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  • Tuinexpert

  • Reacties(1)

kruiwagen zonder wiel

Meer energie uit je tuin halen?

Zou jij willen weten hoe je meer energie uit je tuin kunt halen? Zodat je met minder werk nog meer van het buitenleven kunt genieten. Een levendige tuin waar je blij van wordt, die sfeervol en duurzaam is zodat je met weinig inspanning er het hele jaar plezier aan beleeft.

Project 7 blad LOGO

Wat moet ik met onkruid op mijn bord

Wat moet ik met onkruid op mijn bord is een lezing onkruid. Wat moet ik met onkruid op mijn bord is een lezing op een infomatiemiddag van “Studiegroep Het groene hart” Zou je willen weten wat je allemaal met onkruid kan doen in plaats van eindeloos bestrijden? lees dan snel verder om te ontdekken hoe […]

TuinDIAGRAM 1 licht

Tuinwijzer online tool

De tuinwijzer online tool is een gratis hulpmiddel waarmee je kunt ontdekken waar je tuin extra aandacht nodig heeft. Geef je tuin de aandacht die het nodig heeft, lees snel verder om jouw tuingeheimen te ontdekken.

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

Een opgeruimde voorjaarstuin zorgt voor nieuwe groei en bloei zodat je weer optimaal van de tuin kunt genieten. Weet je niet wat je in het vroege voorjaar wel of niet kunt aanpakken? Werk dan onderstaande tips zorgvuldig uit voor een frisse voorjaarstuin.

Taxuskever in huis Mijn Tuingeheim

TAXUSKEVER EFFECTIEF BESTRIJDEN.

TAXUSKEVER BESTRIJDEN. In negen van de tien gevallen gaat het hier om een aantasting van de Taxuskever. Wij hebben daar een nieuwe methode voor gevonden die beter en langer werkt dan de bestande middelen.

Cammasia []

Bloembollen nu poten voor een kleurrijk voorjaar.

Bij bloembollen denkt u waarschijnlijk direct aan de tulp of narcis, maar er zijn nog zo veel meer soorten bloembollen die kleur geven aan het voorjaar en de voorzomer. Het meest gebruik ik zelf de verwilderings bollen die komen ieder jaar weer trouw op en hoeven ook niet gerooid te worden zoals bij de grote tulpen wel vereist is.

Laatste reacties

  • hgf: Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this webpage contains awesome and...
  • niunadietamas.com: I love to garden so a few years ago I decided to offer my services to others. I started out small...
  • https://webanalytics.host/nudepussypics.com: AHAHAHA! My favorite Eddie post so far.This is right up there with Don...
  • playthunder.com: , in this many words, that if we starve while sharing our food with our neighbors, we are only doing...
  • https://lapiluleduweekend.men/: That’s really shrewd! Good to see the logic set out so well.
© Copyright tuinkriebels.nl 2015. Algemene voorwaarden | Een internetidee van DVB MEDIA | Webdesign Utrecht | Internet marketing