Bezoek ook onze andere shopping portals!
Volg Tuinkriebels.nl ook op Twitter

Onkruidbestrijding voor-en nadelen.

onkruid tussen de verharding

onkruid tussen de klinkers

Onkruidbestrijding voor-en nadelen.

 

Natuurlijke oplossing voor onkruidbestrijding:

Als de bodem bedekt is met planten of bijvoorbeeld boomschors zullen deze pioniers geen kans zien om zich te ontwikkelen. Net als in de natuur strijden planten om licht,vocht en voeding waarbij de sterkste wint. In een siertuin willen wij vaak alleen de cultuurplanten die mooi bloeien en groeien en niet allerlei inheemse kruiden die we niet geplant hebben. Door de beplanting op een natuurlijke manier in te delen en zodanig te laten groeien dat er geen losse aarde meer tussen vrij blijft krijgt onkruid geen of weinig kans om zich te ontwikkelen.

Wat is onkruid:

Grassen en kruiden die zich makkelijk uitzaaien kunnen in feite overal groeien waar maar een klein beetje vocht en voedingsbodem is. Als de grond in de tuin los gemaakt wordt door spitten, schoffelen of harken zullen allerlei planten zich gaan ontwikkelen om deze maagdelijke aarde in te nemen. Er zijn zaden die jarenlang goed blijven en zich ineens ontwikkelen als de grond geroerd wordt, kijk maar bij grondwerk langs de wegen de losse grond zal in het eerste voorjaar geel zijn van het koolzaad en de klaproos laat zich ook direct zien. In het 2e seizoen is het geel al een heel stuk minder en nemen grassen, fluitenkruid en brandnetel het weer over.; dit zijn planten op door de mens ongewenste plaatsen.

Op verharding is onkruid ook ongewenst.

Onkruiden groeien alleen daar waar de omstandigheden ideaal zijn, voldoende vocht een voedingsbodem en licht.
Als de bestrating schoon gehouden wordt zal het onkruid niet zo snel gaan groeien en ook als verharding voldoende belopen of bereden zal het niet zo snel groen worden.

Wat doe ik tegen overmatige onkruid-groei:

Bij nieuwe beplanting is de bedekking nog niet optimaal en zal er regelmatig gewied moeten worden. Gebruik liever geen schoffel omdat dan ook de wortels van de bodembedekkers steeds beschadigen en de planten minder snel dichtgroeien. Met een riek of viertand kunt u de wortels van het onkruid los krijgen zonder de sierplanten al te veel te beschadigen. Zelfs
als u door de kluit heen prikt zal de plant weinig beschadigen.

Op verharding is het wat lastiger om te wieden.

Het makkelijkst is om te spuiten met b.v. “Ultima” dit middel neemt de plant op en sterft daardoor af. Dit is een biologisch middel wat wordt geleverd door Ecostyle de werking is wat minder als agressieve middelen als Round-up maar het wordt geheel afgebroken in de bodem.
Het gebruik van deze agressieve middelen raden wij ten sterkste af omdat deze middelen in het grondwater terecht komen en ook heel schadelijk zijn voor bijen en andere insecten.

Verder is ook branden, borstelen of stomen een mogelijkheid. Ook deze methodes hebben nadelen zoals luchtverontreiniging of energieverbruik.
Als de verharding schoon gehouden wordt zal de onkruidgroei duidelijk minder zijn.

Duurzame onkruidvrije verharding:

Een andere oplossing is het voegen van de bestrating met speciale voegmortel op basis van epoxyhars waardoor u geen last meer heeft van onkruid of mieren.
Een bijkomend voordeel is dat de gevel naast de verharding niet meer vies wordt door opspattend zand. De verharding dient wel een ruimere voeg te hebben, minimaal 4 a’ 5 mm breed.

Weet je niet waar je moet beginnen?  Ik heb een ebook voor je samengesteld
waarmee iedereen het onkruid de baas word….KLIK HIER om het te ontdekken.

Voor meer specifieke informatie kunt u terecht bij De Professionele Tuincoach via: www.tuinvragen.com

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  • Tuinexpert

  • Reacties(0)

kruiwagen zonder wiel

Meer energie uit je tuin halen?

Zou jij willen weten hoe je meer energie uit je tuin kunt halen? Zodat je met minder werk nog meer van het buitenleven kunt genieten. Een levendige tuin waar je blij van wordt, die sfeervol en duurzaam is zodat je met weinig inspanning er het hele jaar plezier aan beleeft.

Project 7 blad LOGO

Wat moet ik met onkruid op mijn bord

Wat moet ik met onkruid op mijn bord is een lezing onkruid. Wat moet ik met onkruid op mijn bord is een lezing op een infomatiemiddag van “Studiegroep Het groene hart” Zou je willen weten wat je allemaal met onkruid kan doen in plaats van eindeloos bestrijden? lees dan snel verder om te ontdekken hoe […]

TuinDIAGRAM 1 licht

Tuinwijzer online tool

De tuinwijzer online tool is een gratis hulpmiddel waarmee je kunt ontdekken waar je tuin extra aandacht nodig heeft. Geef je tuin de aandacht die het nodig heeft, lees snel verder om jouw tuingeheimen te ontdekken.

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

10 Tuintips voor de voorjaarstuin

Een opgeruimde voorjaarstuin zorgt voor nieuwe groei en bloei zodat je weer optimaal van de tuin kunt genieten. Weet je niet wat je in het vroege voorjaar wel of niet kunt aanpakken? Werk dan onderstaande tips zorgvuldig uit voor een frisse voorjaarstuin.

Taxuskever in huis Mijn Tuingeheim

TAXUSKEVER EFFECTIEF BESTRIJDEN.

TAXUSKEVER BESTRIJDEN. In negen van de tien gevallen gaat het hier om een aantasting van de Taxuskever. Wij hebben daar een nieuwe methode voor gevonden die beter en langer werkt dan de bestande middelen.

Cammasia []

Bloembollen nu poten voor een kleurrijk voorjaar.

Bij bloembollen denkt u waarschijnlijk direct aan de tulp of narcis, maar er zijn nog zo veel meer soorten bloembollen die kleur geven aan het voorjaar en de voorzomer. Het meest gebruik ik zelf de verwilderings bollen die komen ieder jaar weer trouw op en hoeven ook niet gerooid te worden zoals bij de grote tulpen wel vereist is.

Laatste reacties

  • hgf: Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this webpage contains awesome and...
  • niunadietamas.com: I love to garden so a few years ago I decided to offer my services to others. I started out small...
  • https://webanalytics.host/nudepussypics.com: AHAHAHA! My favorite Eddie post so far.This is right up there with Don...
  • playthunder.com: , in this many words, that if we starve while sharing our food with our neighbors, we are only doing...
  • https://lapiluleduweekend.men/: That’s really shrewd! Good to see the logic set out so well.
© Copyright tuinkriebels.nl 2015. Algemene voorwaarden | Een internetidee van DVB MEDIA | Webdesign Utrecht | Internet marketing