groene energie uit je tuin

Luizen Milieuvriendelijk Bestrijden

Zodra verschillende bomen en struiken uitlopen, verschijnen er ook weer luizen op met toneel. Luizen zuigen aan de bladeren, waardoor er groeistoornissen ontstaan. daarom is het van belang ze in een vroeg stadium aan te pakken.

Daarvoor is zeepspiritus een probaat middel. Je kunt het eenvoudig zelf maken. Los 20 gram groene zeep op in 1 liter lauwwarm water. Roer net zolang tot alle zeepvlokken zijn opgelost. De oplossing krijgt dan een blauwwitte, melkachtige kleur. Voeg nu 5 % brandspiritus toe (niet meer, anders wordt het blad beschadigd) en de spuitvloeistof is klaar.

Spiritus versterkt de werking omdat de alcohol die deze vloeistof bevat de chitinelaag van luizen oplost. De zeepoplossing zorgt er vervolgens voor dat de tracheeën (luchtkanalen) van de luizen verstopt raken. Daardoor gaan ze dood. Na een paar dagen is dat te zien doordat ze zwart kleuren.

Heb je planten waarvan je weet dat ze luisgevoelig zijn, start dan vroegtijdig met de behandeling. Liefst preventief. En blijf de bespuiting wekelijks herhalen. Eventueel uitgekomen eitjes worden dan alsnog opgeruimd. Zorg ervoor dat de onderkant van het blad goed wordt geraakt, want daar zitten de meeste luizen.

Scroll naar top